Cykloželeznička z Prešova na Sigord

Cykloželeznička z Prešova na Sigord

Vyše 6 kilometrov dlhý úsek môžu cyklisti aktívne využívať a vychutnávať si tak nádherný výhľad z bicykla.

V rokoch 2018 až 2020 sa mestu Prešov podarilo zrealizovať výstavbu I. etapy dlhoočakávanej Cykloželezničky z Prešova až do rekreačnej oblasti Sigord. Vybudovaný úsek cyklistickej  komunikácie s asfaltovým povrchom vhodným pre cyklistov i korčuliarov je dlhý 6,5 kmCykloželeznička má šírku 3 metre (šírka jedného jazdného pruhu je 1,5 m) a je obojsmerná (t.j. 2 jazdné pruhy).

Cykloželeznička kopíruje trasu bývalej lesnej, neskôr tzv. Pionierskej železnice a prepojila mesto Prešov s blízkou rekreačnou oblasťou Sigord. V Prešove táto cyklocesta začína v mestskej časti Solivar (pri výjazde v smere na Dulovu Ves, oproti Družstvu AGROPLUS Prešov) a cyklistov nasmeruje cez Dulovu Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. Cyklistom sa tak otvára pohodlné a hlavne bezpečné cestovanie za objavovaním Slanských vrchov, s nádhernými výhľadmi na náš kraj.

Súčasťou Cykloželezničky sú aj odstavné plochy na bicykle so stojanmi na ich uloženie, lavičky s odpadkovými košmi a lemujú ju informačné tabule.

Stavbu realizovala spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s.r.o. Projekt Cykloželeznička je inšpirovaný európskym typom projektov „From-rails-to-trails“, zmenou bývalých železničiek – lesných, úzkokoľajných či obslužných na cyklistické cestičky alebo cykloturistické trasy.

Informations

Share:

Map

Events in Šariš region

Tradície

Saturday, April 27, 2024

Námestie sv. Martina, 082 12 Kapušany

Šport

Saturday, June 15, 2024

Sigord, 082 52 Kokošovce