Kaštieľ Krivany

Najväčšia koncentrácia zemepanských sídiel v Šariši je v regióne Hornej Torysy, kde sa v takmer každej obci nachádza minimálne jeden kaštieľ. V obci Krivany pri Lipanoch bolo 11 až 12 panských dvorov, z toho 11 väčších dessewffyovských kaštieľov a 3 až 4 drevené zemianske kúrie pod manzardovými šindľovými strechami. Panské sídla boli v obci už skôr, dedina vznikla už v 13. storočí. V jej okolí sa predpokladá hradný typ zemepanského sídla (zrejme za Tarcayovcov). V novoveku vlastnili obec Dessewffyovci, potom Nakayovci, neskôr Passuthovci a nakoniec Bornemiszovci. Traduje sa, že Lájoš Bornemisza ho v roku 1863 dostal ako svadobný dar.

Jednou z kultúrnych pamiatok v obci je renesančný jednoposchodový kaštieľ z prvej polovice 17. storočia. Kaštieľ bol vybudovaný s valcovými nárožnými vežami a postaviť ho dali Dessewffyovci ako hradný, obranný kaštieľ s atikou a v nej so strieľňami. Spĺňal tak obrannú funkciu.

Prvá veľká rekonštrukcia kaštieľa bola v 18. storočí. Vtedy bol dispozične zmenený interiér a vzniklo množstvo nových klenieb. Objekt má obdĺžnikový pôdorys s vystupujúcim rizalitom na hlavnej severnej fasáde a dve oválne veže na nárožiach južnej fasády. Je dvojpodlažný a v celom rozsahu podpivničený. Jednotlivé miestnosti suterénu sú zaklenuté valenými klenbami. Priestory prízemia sú kryté rôznymi typmi valených klenieb s výsečami a so štukovou výzdobou, ale aj mladšími pruskými klenbami a s bohatšou štukovou výzdobou. V jadre renesančný objekt s estetickými a funkčnými drobnými úpravami predstavuje hodnotný typ kaštieľa s množstvom cenných detailov z každej stavebnej fázy úpravy. Jeho význam zvyšuje fakt, že sa zachoval historický múr areálu so vstupnou bránou, či zvyšky z historického parku, ktoré umocňujú hodnotu pamiatky.
V prvej polovici 19. storočia bol výrazne upravený exteriér, keď nadobudol nový výzor po typickej úprave v neskoroklasicistickom slohu. Fasády boli pokryté výraznými plastickými lizénovými rámami. Upravilio sa tiež zastrešenie objektu.
Anglický park pri kaštieli vytvorili v prvej polovici 19. storočia. Dnes už je však zničený dedinskou zástavbou. Vo dvore kaštieľa boli stajne, kočiarne, hospodárske budovy, dodnes existuje sýpka a kúria.

V 20. storočí bola budova opäť obnovovaná, najskôr v 50. rokoch, keď bola adaptovaná pre potreby školy, neskôr ako sídlo Miestneho národného výboru, po reštitúcii ako reštauračné zariadenie. Napriek nevhodným zásahom a úpravám si objekt zachoval pôvodnú dispozíciu s množstvom architektonických a remeselných detailov.

Kaštieľ Krivany je súčasťou Šarišske hradnej cesty.

Zdroj: pamiatkynaslovensku.sk

Informácie

Obec Krivany
Záhradná 46
082 71 Krivany

Tel. č.:+421 51 457 20 55; +421 915 981 834
E-mail: obec@krivany.sk

Kaštieľ stojí hneď pri hlavnej ceste, v juhovýchodnej časti obce. Okolo neho je historický park a hospodárske budovy.
Areál vymedzuje kamenný historický múr so vstupom zo západnej strany.

Zdieľať:

Mapa

Podujatia v regióne

Rodina, Tanec, Dobrodružstvo

streda, 8 mája, 2024

Kpt. Nálepku 1358, 082 71 Lipany

Dobrodružstvo

sobota, 10 augusta, 2024

Dubovická roveň, Mlynská ulica, 08271 Lipany

Rodina, Divadlo, Festival

nedeľa, 11 augusta, 2024

Dubovická roveň, Mlynská ulica, 08271 Lipany

Festival

sobota, 13 júla, 2024

Dubovická roveň, Mlynská ulica, 08271 Lipany